PROGRAMA PÃO E CERVEJA E GUIA DA CERVEJA 2010 – PÃO E CERVEJA RADIO PROGRAM AND THE BEER GUIDE 2010

O Programa Pão e Cerveja traz em dezembro um especial de fim de ano com este que vos fala, com sugestões de harmonizações de cervejas com os clássicos pratos das ceias de Natal e Reveillón. Durante todo o mês de dezembro, abordaremos não só sugestões para as festas de fim de ano como também dicas de cervejas para presentear a família e os amigos e também rótulos que podem ser usados no lugar do tradicional espumante na hora do brinde. Tudo isso com sugestões musicais que “harmonizam” com o cardápio, bem ao estilo deste bom e velho blog…

No primeiro programa, que vai ao ar na próxima sexta, falaremos sobre dois clássicos absolutos das ceias de Natal: o leitão à pururuca e o indefectível tender com frutas!

Outra dica obrigatória é o Guia da Cerveja 2010. No quarto ano de publicação, o Guia da Cerveja já se consagrou como uma referência, trazendo sempre uma enorme gama de assuntos relacionados à cerveja, sempre com destaque para as harmonizações. Este ano fui convidado a elaborar sugestões de cervejas que vão muito bem com os pratos tradicionais da culinária nacional, como o churrasco, a moqueca baiana, a feijoada e a boa e velha macarronada à bolonhesa! Fiquem de olho pois o Guia chega às bancas em meados de dezembro. Imperdível!

Ouvindo: Ramones – Do You Remember Rock And Roll Radio?


The “Pão e Cerveja” (Bread and Beer, the ancient  babylonian greeting) program, on CBN Belo Horizonte radio station, is the first program about beer culture ever to be broadcasted in Brazil. On air since May, it brings the listeners, every Friday at lunch time, all the aspects related to the sacred liquid, by featuring people who make the brazilian beer scenario. I was invited to the December editions, where I choose the best beer styles and labels available here to match the traditional Christmas dishes, like turkey, “tender” smoked ham (with cloves and fruits like cherries, peaches and plums), bacalhau (the Portuguese cod fish traditional dish), roasted whole baby pig – that we call “leitão à pururuca” – when the skin is fried until it gets really crispy), puddings, desserts and many more. Beers to make gifts and for popping up as a (better) substitute to champagne wines will also be suggested, as well as nice music related to the beers and dishes to complete the experience.

Also in December, the Beer Guide 2010 is an annual magazine that brings reports about dozens of subjects – guess what – related to beer. From beer pairings with food to beer news, interviews with key people of the beer market and many more. This year I was invited to choose labels to pair traditional brazilian dishes, like feijoada, moqueca (the traditional fish dish from Bahia), barbecue and pasta (with tomato sauce and grated meat, that we call “bolognese”). Stay tuned: the Beer Guide hits the newsstands this month. It can be easily seen at the airports’ bookstores all over the country. A must-have.

Listening to The Ramones – Do You Remember Rock And Roll Radio?

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